Stryktipset

Det finns nog inget annat spel som sitter så djupt rotat i den svenska folksjälen som just Stryktipset. Den första kupongen såg dagens ljus redan 1934. På den tiden tippande man 12 matcher och varje rad kostade 25 öre.

Den kände idrottsprofilen Putte Kock blev också oerhört populär som tipsexpert i tv, när han från 1959 levererade sina tips till svenska folket.

1969 la man till en 13:e match och dessutom startade programmet Tipsextra med direktsänd engelsk fotboll, där stryktipset blev en röd tråd genom programmet och nådde än högre popularitetsnivåer.

Stryktipset - Ses på lördag!

Kombinationen Stryktips och Tipsextra har en stor del i att engelsk fotboll blev nästan lika populär som vår inhemska svenska fotboll. Idag har Stryktipset fortfarande en särställning i många fotbollsintresserades hjärtan då det inte bara handlar om betting, utan för många är det snarare en lördagsritual och populärkulturform med evigt liv.

Dagens Stryktips

Så här spelar du Stryktipset

Allt handlar om att tippa resultatet i tretton matcher. Du kan välja mellan tre tecken (1,X,2), där 1 står för att hemmalaget vinner, X för att det blir oavgjort och 2 för att bortalaget vinner. Du går igenom varje match och väljer det tecken du tror mest på. När du valt ett tecken till alla 13 matcher har du en enkelrad, det vill säga ett tecken på varje match och en sådan rad kostar endast 1 krona.

De flesta kompletterar dock med garderingar (även kallat M-system), det vill säga du kan lägga två tecken på en och samma match, vilket kallas för halvgardering och i vissa fall kan du även sätta en helgardering (alla tre tecken) på en match där man är extra osäker. En halvgardering kostar 2 kronor och en helgardering 3 kronor, vilket sedan multiplicera ihop till den summa du betalar när tipset lämnas in.

Det innebär att du som spelare måste noga fundera över hur säker du är på ett resultat i förhållande till hur många extra tecken du vill ha. Och just där finner vi nog själva kärnan och konstformen i att tippa stryktips.

Du kan lämna in stryktipset hos ett ombud genom att fylla i en kupong men du kan också välja att spela direkt på nätet via Svenska Spels sajt eller app. Sedan är det bara att vänta på resultatet med målsättningen att få 13 rätt, men du kan även vinna pengar från 10 rätt och uppåt.

Rätta live online

Idag finns stora möjligheter att följa matcherna live på exempelvis Svenska Spels app (här kanske ni vill nämna Liverättning). Där uppdateras resultatet direkt och du kan följa hur många rätt du har i varje ögonblick.

Systemspel

Det finns även två andra typer av system, som kanske är mer till för de matematiskt lagda och rutinerade tipparna. Oerhört kortfattat kan man sammanfatta att R-system bygger på att få ihop många tecken med hjälp av en reducerad insats medan U-system är en variant av ett reducerat system, men med utgångsrader. Båda systemen har sina för- och nackdelar i jämförelse med det vanligare M-systemet.

Xperten

Alla är inte lika intresserade av att följa och analysera dagsform för lagen på stryktipset, utan ibland kanske du bara vill lämna in en rad för spänningens skull där det finns möjlighet till vinst. Då är Xperten ett riktigt bra alternativ. Ett så kallat snabbspel med färdigtippade rader av de främsta experterna på Svenska Spel.

Joker

För dig som vill sätta lite extra krydda på ditt stryktippande kan det vara ett alternativ att kryssa för Joker, vilket är en nummerserie som finns på varje talong du använder dig av hos ditt ombud, men du kan också välja det via Svenska Spels app.
Vinsten handlar om kombinationer av rätt siffror, vilka räknas från början eller från slutet. Om du har alla sju siffror i rätt ordning väntar en storvinst, men det finns även en hel del mindre vinster att hämta.

Stryktipset spelvärde

För de som spelar stryktips under längre perioder kan spelvärde vara bra att följa, åtminstone om man mer målmedvetet siktar på att öka chansen till vinst. Spelvärde innebär att du behöver finna de tecken (1,X,2) som få tror på (lågt streckade), men ändå bedöms ha en chans att gå in.

Streckfördelningen kan du ta reda på genom att se hur svenska folket i övrigt har tippat, vilket du sedan kan jämföra med sannolikheten att resultatet blir ett annat. Kortfattat innebär spelvärde att försöka överlista de övriga tipparna och finna de resultat som ger bättre utdelning. Det handlar om kvoten mellan sannolikheten och streckfördelningen.

Resultat och utdelning

När alla matcher är spelade så har vi ett resultat. Har du då 13 rätt så är det bara att gratulera, då det är en prestation i sig. Hur mycket du vinner bygger ju på hur många som har fått 13 rätt, då man delar på vinstpotten. Ju färre som har 13 rätt desto större blir då vinsten. Med andra ord kan det handla om tusenlappar till att du blir mångmiljonär. Det finns dock en garant att en ensam vinnare med 13 rätt ska få ut minst 10 miljoner kronor.

Vinstchans

Du måste ha minst 10 rätt, vilket inte är helt ovanligt för en driven stryktippare. 13 rätt är svårare, men många som tippat kontinuerligt under en längre tid har fått uppleva känslan med full pott på kupongen. En känsla som inte bara handlar om att vinna pengar utan kanske är än mer präglad av en stolthet över sitt fotbollskunnande. Den svåraste av alla uppgifter är dock att nå 13 rätt med hög utdelning. Då handlar det om en hel del tur, men framförallt bör du ha bra koll på sitt tippande och dessutom förmågan att se det andra inte ser. Det är då analyser kring exempelvis spelvärde blir intressant.

Men poängen med Stryktipset är ju att vem som helst kan spela och vinna. Alltifrån nybörjaren som plitar ned en enkelrad till experten som genomför djuplodande analyser. Dessutom är det en unik spelform med tanke på hur djupt rotad den är i den svenska folksjälen.