Oddset

Ett spel som kom till världen 1986, då i form av Lången, Matchen och Toppen, men är framförallt samlingsnamnet för Svenska Spels vadhållningar. Vanligast är fotboll och ishockey, men också innebandy, bandy, handboll, skidskytte, travsport och till och med Eurovision Song Contest. Det är spelet för dig som har den där extra känslan för ett visst antal resultat, om det så är i skotska andraligan eller i skidskytte-VM.

Oddset – så spelar du

Det finns en bred flora av varianter på spel och det är en spelform som kanske gynnar den som har en riktig passion för en viss liga eller tävling. Principen att som i Stryktipset tippa på matcher med 1,X,2, där ettan står för hemmaseger, krysset för oavgjort och tvåan för bortaseger är en klassisk spelform även när det gäller Oddset. På varje tecken har Svenska spel satt ett odds. Du kan spela på upp till tio matcher och de olika oddsen summeras sedan med varandra och du får ett totalodds på vilket du sedan kan välja att satsa allt från 10 kr till 100 kr, vilket sedan multipliceras med totaloddset ifall du vinner.

Men det finns fler varianter.

Du kan satsa på 1 eller 2, det vill säga förutsäga vem som segrar, men vid oavgjort betalas insatsen tillbaka. I vissa matcher där det kan bli förlängning kan du även spela 1 eller 2 och få pengarna tillbaka om det blir oavgjort även efter extratid.

I Dubbelchans kan du spela på en vinnare eller oavgjort med en extra gardering. Du kan också spela på ställning efter halvtid och sedan full tid. Eller så väljer du att spela på om totalt antal mål som görs av båda lagen över- eller understiger ett angivet antal mål. Du kan också försöka förutsäga antal mål från båda eller ett av lagen.

Handicap är ett annat oddsspel som brukar vara lite av en utmaning, då det handlar om att förutse vem som segrar eller om det blir oavgjort utifrån en angiven utgångsställning.

Resultatet är ett spel som handlar om att förutse just ett resultat i form av mål- eller poängantal. Men du kan även satsa på första målskytt eller sista målskytt i en match.

Vinnare är en variant där du ska förutse vem som vinner en aktuell tävling, där det kan röra sig om lag eller enskilda. I Head-To-Head ska du spela på vem av två eller tre namngivna deltagare (lag eller enskilda) som placerar sig bäst.

Utöver det finns en rad varianter som handlar om vem eller vilka som gör mål samt vem eller vilka som håller nollan eller om man kanske till och med vinner samt håller nollan.

I Scorecast spelar du på slutresultat och vilken spelare som gör det sista målet. I förutsägelsen kan du spela på om ett påstående eller resultat är rätt eller fel. I Duellen försöker du förutse vilka lag eller spelare som placerar sig bäst i en tävling. Och med hjälp av spelformen Placering kan du försök förutse vilka deltagare som kommer bland de främsta. En annan populär kombination är att tippa 1,X,2 i en match och samtidigt försöka förutse om totalt antal mål för båda lagen över- eller understiger ett angivet antal.

Som sagt, valmöjligheterna är många om vad du ska hålla vad om. Här handlar det om att styras av ditt intresse för vissa matcher eller sporter.

Rätta live online

Få spel är lika lämpade för live-rättning som just Oddset, där många spelar på kombinationer som går av stapeln samtidigt. Du behöver ju inte hålla koll på alltför många resultat som i exempelvis Stryktipset.

Systemspel

Det kan vara en god idé med systemspel på just Oddset då du ökar chansen till vinst. Du kan välja mellan Dubbel, Trippel och Fyrling. Vid exempelvis val av fyra matcher i ett Trippelsystem behöver du endast tre rätt för att vinna.

Resultat och utdelning

Här baseras allt på det odds du får på ditt spel och givetvis hur stor insats du sätter in. Oddset är kännarnas spelform, som i sig består av en diger flora av spel och kombinationer.

Vinstchans

Den övre insatsgränsen ligger normalt på 1000 kr som sedan multipliceras med oddset. Det finns dock vissa undantag där gränsen ligger på 5000 kr. De är markerade med en diamant. Maxvinst är 300 000 kr per spel och det finns en maxgräns på 10 000 kr för spel på Oddset Live per dygn.