Måltipset

När Tipsextras stora popularitetsperiod ebbade ut lite mot 1980-talets mitt så sammanföll det med en känsla av allt målsnålare fotboll och en engelsk liga där publiksiffrorna sjönk samtidigt som huliganismen blev alltmer påtaglig. En bakgrund som kanske bidrog till att Måltipset såg dagens ljus 1983 i en tid då vi ville se fler mål och vad vore inte bättre än att skapa en spelform för detta. Måltipset blev därmed en svensk innovation i spelvärlden som med tiden tagits över av andra länder.

Måltipset Idag

Måltipset – så spelar du

Av 30 matcher ska du förutse vilka åtta som blir målrikast. Matcherna väljs ut av Svenska spel och det gäller att ha känslan för var målen kan trilla in. Det handlar om rätt så enkla regler, vilket också bidragit till spelets popularitet.
Varje rad eller tecken kostar 2,50 kronor.

Måltipset spelas traditionellt sett på lördagar, även om det finns undantag. Sista stund för inlämning är därmed i regel en minut innan avspark i de utvalda matcherna.

Ifall det skulle bli fler än åtta matcher som slutar med samma målantal väger bortalagets mål tyngre.

Rätta live online

För dig som älskar spänningen i stunden finns möjligheter att följa resultaten live på alltifrån den gamla text-tv-funktionen till Svenska spels egen app.

Systemspel

Här finns det en del att välja på, då Måltipset erbjuder sex system. De går under beteckningen M9 till M14, där M9 omfattar 9 kryss medan du kan sätta 14 kryss i M14 och så multipliceras det med 2,50.
M9 = 2.50 kr x 9 = 22,50 kr
M10 = 2.50 kr x 45 = 112,50 kr
M11 = 2.50 kr x 165 = 412,50 kr
M12 = 2.50 kr x 495 = 1 237,50 kr
M13 = 2.50 kr x 1 287 = 3 217,50 kr
M14 = 2.50 kr x 3 003 = 7 507,50 kr
På samma sätt som på Stryktipset finns möjlighet till reducerade system även på Måltipset. Där multipliceras radinsatsen (2,50 kr) med antal rader.
R11 = 2.50 kr x 18 = 45 kr
R12 = 2.50 kr x 27 = 67,50 kr
R13 = 2.50 kr x 60 = 150 kr
R14 = 2.50 kr x 138 = 345 kr

Xperten

Alla kanske inte vill lägga tid på att själv sitta och analysera och sedan välja ut de 8 matcher man tror blir målrikast. En del vill bara ha spänningen, men ändå en bra chans till vinst. Då finns givetvis Svenska spels Xperten, där du kan välja en utvald rad av Svenska spels experter, vars individuella rader slumpas ihop genom databehandling. Det är inte så att tio experter sitter och kommer överens om en och samma rad, men viss slump baserad på de främsta kännarna, kan bli till en succé.

Joker

Självklart finns även Joker på Måltipset. Du kan välja mellan att spela 10, 20 eller 30 kronor och sedan är du med i dragningen av veckans nummer. Har du alla sju siffrorna i rätt ordning från början eller slutet av nummerserien så kan du vinna så pass mycket som 30 miljoner kronor. Det finns även mindre vinster på kombinationer med färre siffror. Joker är en ren och skär lottdragning som du kan välja helt själv genom att kryssa i rutan för Joker när du lämnar in din rad. Lite extra spänning, helt enkelt.

Veckospel på Måltipset

Det har blivit rätt populärt att spela veckospel på Måltipset. Du kan lämna in din rad och kryssa för 1, 5 eller 10 veckor och sedan är det bara att luta dig tillbaka.

Spelvärde Måltipset

På samma vis som för Stryktipset kan det vara av intresse att följa spelvärde, vilket bygger på att finna de tecken som få tror på, det vill säga de som anses vara lågt streckade men ändå bedöms ha en chans att gå in.
Streckfördelningen kan du ta reda på genom att se hur svenska folket i övrigt har tippat, vilket du sedan jämför med sannolikheten att resultatet blir ett annat. Kortfattat innebär spelvärde att försöka överlista de övriga tipparna och finna de resultat som ger bättre utdelning.

Resultat och utdelning

Från varje pott delas 46% ut i form av vinster. 6–8 rätt ger en summa pengar, medan 5 rätt innebär att du får delta i nästa tipsomgång då du vunnit frirader.

En ensam vinnare med 8 rätt är garanterad 1 miljon kronor. De största vinsterna har legat på drygt 2 miljoner kronor.

Vinstchans

Du måste alltså ha alla rätt för att vinna storvinsten och det delas ut mindre penningvinster ända ned till 6 rätt.
Måltipset är en unik kombination för dig som alltid hoppas på underhållande och målrika matcher samtidigt som du har en känsla för vilka de blir. För den som inte är lika fotbollsintresserad finns fördelar med en enkel spelform som du dessutom kan lägga i flera veckor framåt.