Europatipset

På 1990-talet slog den italienska fotbollen igenom i de svenska vardagsrummen. Tack vare tv-sändningar från exempelvis Uno, Kryss, Due från en liga som på den tiden sannolikt var bäst i världen, så steg intresset mycket snabbt. Inte minst med tanke på att vi hade fler tongivande svenska spelare i Italien än i exempelvis England.

Faktum är att Europatipset hette inledningsvis ”Italienska stryktipset”, men suget efter fler stormatcher gav en breddning av utbudet även från andra europeiska ligor. Rötterna till det spirande fotbollsintresset för europeisk fotboll utanför England kan faktiskt spåras ända tillbaka till 1970- och 80-talen.

Dagens Europatips i mobilen

Lägg därtill effekten av Champions League som under 90-talet utvecklades till den jättelika turnering som den är än idag. Europatipset är lite av essensen av en tid då vi inte längre bara intresserar oss för svensk och engelsk fotboll, utan har även favoritklubbar i andra europeiska länder. Ett tips för allätaren av internationell fotboll.

Dagens Europatips

Så spelar du Europatipset

Europatipset består för det mesta av matcher från fem ligor. Serie A, Ligue 1, Bundesliga, La Liga och Premier League, men även Allsvenskan är ofta representerad på kupongen. Till skillnad från Stryktipset så kan du spela Europatips två gånger i veckan, dels på söndag, dels någon vardag under veckan. Det gör också att du kan tippa på Europa League och Champions League.

Vi talar här om brorsan till Stryktipset, vilket gör att de grundläggande reglerna är desamma. Även här tippar man resultatet i 13 matcher i form av en 1:a för hemmaseger, X för oavgjort och en 2:a om bortalaget vinner. Du kan lämna in dina rader hos ombud genom att fylla i en kupong men du kan också välja att spela direkt på nätet via Svenska Spels sajt eller app.

Varje rad kostar en krona och om du vill halvgardera (två tecken per match) blir det 2 kronor medan en helgardering (samtliga tre tecken på en och samma match) kostar 3 kronor. Allt läggs sedan ihop till den kostnad du betalar för din inlämnade rad i vad som kalas för ett M-system.

Rätta live online

Om du bara vill följa en match på skärmen, men ändå vill ha har koll på hur det går i Europatipsets övriga matcher så finns liverättning där du på Svenska spels sajt eller app kan följa matchresultat samtidigt som ditt tips rättas i realtid.

Systemspel

På samma sätt som för Stryktipset så kan du spela M-system där du betalar för dina halv- eller helgarderingar, men också reducerat R-system med färre antal rader, vilket ger en mindre insats men också lägre vinstchans än i M-systemet. Du kan även använda dig av U-system där du påverkar teckenfördelningen med hjälp av en så kallad utgångsrad, en annan form av reducerat system, helt enkelt.

Xperten

För dig som kanske inte är jätteintresserad av fotbollslagens formkurvor eller har möjlighet att följa klubbarna så pass mycket att du kan leverera knivskarpa analyser, men gärna vill ta del av spänningen och kanske vinna en hacka… Ja, du kan med fördel använda dig av Xperten. Ditt ombud eller på Svenska spels sajt eller app erbjuder färdiga rader som tagits fram i en kombination av experttips och slumpen.

Joker

På Europatipset finner du även tilläggsspelet Joker som är en nummerserie på varje kupong du väljer hos ditt ombud. Om du spelar via appen finner du även där nummerserien som består av sju siffror och du vinner genom att få rätt kombination av några eller alla siffror, där det kan räknas både från slutet och från början av nummerserien. Slår alla siffror in i rätt kombination kan du räkna med en storvinst, men det finns även ett antal mindre vinster att hämta hem på kombinationer med färre siffor.

Spelvärde Europatipset

På samma vis som för Stryktipset kan det vara av intresse att följa spelvärde på Europatipset, vilket bygger på att finna de tecken (1,X,2) som få tror på (lågt streckade), men ändå bedöms ha en chans att gå in.

Streckfördelningen kan du ta reda på genom att se hur svenska folket i övrigt har tippat, vilket du sedan jämför med sannolikheten att resultatet blir ett annat. Kortfattat innebär spelvärde att försöka överlista de övriga tipparna och finna de resultat som ger bättre utdelning.

Resultat och utdelning

Det krävs minst 10 rätt för att ha chansen att kamma hem en vinst, men det beror också på hur stor potten är och hur många som har 10 rätt eller mer. Ju fler desto mindre chanser till vinst. Vid 13 rätt blir det alltid vinst, men även här handlar det om att du ska hamna i ett så litet sällskap som möjligt för att få ta del av så stor bit av vinstpotten som möjligt.

Vinstchans

Med andra ord handlar Europatipset om en kombination av förmåga att förutse resultat som få andra såg, men samtidigt få in de mer troliga resultaten såväl som att ha en smula tur.

Tack vare Xperten och kanske också sannolikhetslära är det dock inte omöjligt att vinna även för de som inte kan något om fotboll, men vill ta del av spänningen. Alla kan vinna. Men framförallt är det en möjlighet att förlänga spänningen från lördagens stryktips till söndag och även under veckan.